Авокадо. Чим корисна ця «алігаторова груша»?

Чому тропічні жителі назвали плід авокадо саме так – «алігаторова груша» – це їх особиста справа. Мабуть, були вагомі причини

Родина авокадо – Мексика, Центральна та Південна Америка. Авокадо здавна обробляється в цих регіонах. Сьогодні вирощується в Австралії, Аргентині, Бразилії, США, на Кубі, з 1904 року – в південній частині Чорноморського узбережжя Кавказу. Один з найбільш відомих сортів авокадо – «Чорний птах»

Авокадо, або Персея американська, «алігаторова груша» (Persea americana), належить до сімейства Лаврові (Lauraceae). Лаврові відомі з давніх часів. Родич авокадо – лавр благородний – оспіваний поетами, у Стародавній Греції лавр вважався священним рослиною.

Персея – рід, що нараховує півтори сотні вічнозелених чагарників і дерев, поширених переважно в тропіках і субтропіках Америки, Південно-Східної та Східної Азії, на островах Макронезіей. Авокадо з великими ягодообразнимі плодами зеленувато-жовтого та фіолетового кольору, що нагадують за формою грушу, вважається найціннішим плодовим деревом з усього роду Персея. Висота цього дерева – від 10 до 20 м, білі квіти зібрані в волотисте суцвіття.

Дивна особливість квіток деяких видів Персії – в тому числі і авокадо – обумовлена неодночасне дозріванням пиляків і рилець. У авокадо кожна квітка розкривається двічі! Причому, функціонує то як жіночий, то як чоловічий. У перше розкриття квітки зрілі рильця готові до запилення, під час другого пильовики викидають доспілу пилок. Запилення квіток авокадо здійснюють мухи, оси і бджоли. Втім, самозапилення теж іноді трапляється. До речі про рецепт горохового супу ви можете дізнатися на сайті bestreceptik.com.

Дерева довговічні, плодоносять з чотирьох-п'яти років і досягають досить серйозною продуктивності, даруючи людям до двохсот плодів з однієї рослини. Якщо врахувати, що маса плодів може досягати 500-800 грамів, то стає цілком зрозуміло, що авокадо здатне прогодувати значне число тропічного населення. Всередині плодів є майже чорні насіння завбільшки з волоський горіх, в їжу не використовуються.

Їстівні плоди авокадо, званого місцевими жителями іноді «Алігаторові грушею», є одним з найцінніших повсякденних продуктів харчування мешканців тропіків.

Чудова особливість авокадо – виключно високий вміст в маслянистої м'якоті, за смаком нагадує волоський горіх і яєчний жовток, масла (25-32%) і помірна цукристість (менше 2%) у поєднанні з білками (близько 2%), вітамінами (А, С , D, PP, E, K, групи B) і мінеральними солями (фосфору, магнію, натрію, калію і кальцію). Все це робить плоди авокадо винятково цінним дієтичним продуктом. Це скоріше овоч, ніж фрукт.

У тропіках місцеві жителі вважають, що плоди авокадо добре відновлюють сили. Це цілком природно – особливо якщо врахувати, що плоди по калорійності перевершують яйця і м'ясо. Кремово-жовта м'якоть авокадо використовується як бутербродного масла, а також для приготування різноманітних салатів і пюре. При кишкових розладах, а також як протиглистовою кошти місцеві жителі використовували шкірку плодів авокадо і відвари з листя.

З авокадо можна приготувати:

1. Салатіз сиру або сиру з додаванням авокадо і волоських горіхів.

2. Подрібнені яблука і плоди авокадо можна додавати в овочеві салати.

3. Плід авокадо очищають від шкірки (можна розрізати навпіл). Вибравши кісточку, заповнюють подрібненою сумішшю (пропорції складових салатної «начинки» – за смаком) зеленого кропу і петрушки, коріандру (кинзи), часнику, цибулі та тертого сиру. Зверху заливають майонезом. Блюдо готове! Приємного апетиту!

Авокадо підходить для лікувального харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються зниженою кислотністю, при цукровому діабеті, анемії, порушеннях обміну речовин, при лікуванні атеросклерозу і гіпертонії.

Завершуючи розповідь про «Алігаторові груші», згадаємо, що плід авокадо вніс більш вагомий внесок в медичну історію: в минулому столітті у Франції на основі маслянистої м'якоті авокадо був створений препарат для лікування склеродермії, Піоро, екзем і артрозу.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *