Як прожити довго? Питання звичок

Як прожити довго? Питання прівичекВ першій частині ми побачили відповіді на питання про здоров'я і довголіття радіостанції «Свобода». Ось закінчення цієї розмови.

Як часто і в якому вигляді рекомендується споживати рибу?

Доведено, що часте споживання відвареної, копченої, запеченої і навіть консервованої, але не смаженої риби достовірно знижує ризик захворювання серця і мозку. Згідно відомому з дослідженням, у п'яти тисяч людей похилого віку, що споживали якісну рибу не рідше трьох разів на тиждень, ризик захворіти у них виявився істотно нижче. При споживанні ж такої риби п'ять і більше разів ризик захворіти знижувався на 35%. А у тих, хто споживав смажену рибу частіше одного разу на тиждень, відсоток розвитку ішемічної хвороби серця на 45% підвищувався.

Що можна сказати про повальне захоплення клітковиною, зерновими, ягодами?

У десяти різних дослідженнях було показано, що клітковина зернових і фруктів знижує ризик розвитку захворювань серця і мозку. Рекомендації є багату клітковиною їжу мають під собою переконливе наукове обгрунтування. Помічено, що олія кунжуту має виражену антигіпертензивним ефффектом і знижує рівень холестерину крові. Фітоестроген, який міститься у великій кількості в сої, помітно покращує ендотеліальну функцію у жінок під час клімактеричного періоду, тим самим сповільнюючи прогресування атеросклерозу. Додавання до дієти соєвих, багатих изофлавонами, призводить до поліпшення ліпідного обміну.

Багато ягоди, особливо журавлина і чорна смородина, є цінними джерелами всіляких антиоксидантів, що попереджають кардіологічні та онкологічні захворювання. Виявилося, що вживання в їжу ягід підвищує рівень флавоноїди кверцетину в сироватці крові. Антиоксидантів дію флавоноїдів обумовлено їх впливом на вільні радикали. Крім того, ягоди дуже багаті клітковиною, вітаміном С і фенолами. При цьому в них мало калорій і немає жиру. Ягоди роблять нашу дієту більш різноманітною, «різнокольоровою». Ягоди рекомендовані практично при всіх захворюваннях, за винятком випадків непереносимості. Багато кверцетину в жовтому і червоному ріпчастій цибулі.

Термічна обробка і заморожування руйнують багато антиоксиданти, тому рекомендовано вживати продукти свіжими. Однак навіть після правильного заморожування або приготування варення в ягодах зберігається достатня кількість корисних речовин.

Журавлинний сік містить більше фенолів, ніж інші, більш "популярні" соки, наприклад апельсиновий або яблучний. Для хворих з високим рівнем холестерину крові журавлинний сік особливо корисний – він підвищує концентрацію так званого «хорошого» холестерину (холестерини високої щільності). Більше того, доведено факт схуднення при тривалому прийомі журавлинного соку.

До фенолу відноситься і знаменитий ресвератрол, саме ресвератролу приписують цілющі властивості червоного вина: зокрема, зменшення ймовірності захворювання ішемічної хвороби серця та інсульту. Цікаво, що в рослинах, які виросли в суворих кліматичних умовах, фенолів міститься більше. Тому ресвератрола більше в червоному вині з країн з посушливим кліматом – з Вірменії, Австралії, Іспанії, Аргентини та Чилі.

А з чим пов'язаний бум навколо шоколаду?

Темний шоколад, на відміну від молочного, помітно підвищує рівень антиоксидантів в крові і, отже, має кардіопротектівним дією. Ми не знаємо, чому, але при вживанні молочного шоколаду рівні антиоксидантів крові практично не змінюються. Ймовірно, молоко пригнічує засвоюваність антиоксидантів, що містяться в шоколаді.

Приблизно через годину після вживання в їжу темного шоколаду в плазмі підвищується вміст різних антиоксидантів, в тому числі добре вивченого флавоноїди – епікатехін. Повторюся, мова йде тільки про сьогодення, темному, як кажуть у народі, гіркому, або чорному шоколаді.

Ваша думка про чаях для схуднення?

Про схудненні сказати важко, проте відомо, що регулярний прийом капсул, що містять флавоноїди чорного і зеленого чаю, призводить до істотного зниження холестерину. Споживання чаю дає більш низький рівень холестерину і менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Після звичайної води чай є найпопулярнішим у світі напоєм, тому навіть невеликий позитивний ефект значний на популяційному рівні, наприклад в Китаї.

Цікаво, що любителі чаю – це зазвичай чоловіки з високим освітнім і соціально-економічним статусом. У той же час любителі чаю частіше страждають ожирінням, курять, споживають більше алкоголю і солі, але менше рослинної їжі. Незважаючи на такий несприятливий профіль за факторами ризику, рівень артеріального тиску у любителів чаю достовірно нижче, а гіпертонічна хвороба розвивається рідше, ніж у тих, хто чай не любить.

А що стосується алкоголю?

Давно доведений факт – помірне споживання алкоголю (не більше 60-90 мл міцного спиртного напою в день) запобігає розвитку захворювань серцево-судинної системи та їх ускладнень. Є дані, що алкоголь має і протизапальний ефект. Крім того, є відомості про зниження ризику деменції, діабету, сексуальних розладів.

Однак в усьому потрібна міра. Алкоголь має безліч різноманітних сумно відомих «побічних ефектів». Крім того, він може впливати на метаболізм ліків, що приймаються з приводу супутніх захворювань. Тим, хто вже вживає спиртне в малій кількості, можна продовжувати це робити. Однак непитущим не варто починати приймати алкоголь «профілактично».

Алкоголь благотворно впливає на стан судин мозку. Помічено, що помірне споживання алкоголю є маркером достатнього соціального статусу. Вважається, що це надійно оберігає людину від розвитку слабоумства. Зловживання ж алкоголем призводить до діаметрально протилежного ефекту. Так, у осіб, які споживають більше 500 мл міцного алкоголю в тиждень, ризик розвитку слабоумства зростає майже на чверть порівняно з непитущі. Зменшення споживання алкоголю багато п'ють є методом профілактики інсульту.

Чи є сенс в модній тепер вакцинації проти грипу?

Справа не в моді, а в елементарній культурі побуту. Або чхали і сопів люди у громадському транспорті та на роботі доставляють вам естетичну насолоду? Крім того, такі люди небезпечні для оточуючих. І потім просто нерозумно хворіти, коли можна не хворіти. Навіщо викреслювати як мінімум два тижні здорового життя? Не будемо забувати – наслідки грипу можуть бути жахливими. Недавні події, пов'язані з так званим «свинячим грипом», тому підтвердження. Хоча і тут не обійшлося без спекуляцій.

Вакцинація проти грипу запобігає смертність і госпіталізацію пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Відомі дані дослідження більше 75 тисяч людей, які зверталися за медичною допомогою під час великої епідемії грипу періоду 1999-2000 років. Виявилося, що вакцинація запобігла майже 80% смертей, близько 90% госпіталізацій і 30% візитів до лікаря. Але, на жаль, доводиться переконувати не тільки хворих, а й багатьох лікарів в користі вакцинації від грипу.

Ахіллесова п'ята нашого суспільства – куріння. Що ж робити?

Нічого нового не скажу. Кращим хворим повинно бути роз'яснено, що куріння є основний фактор ризику розвитку захворювань і поганого прогнозу. Відмова від куріння повинен бути однозначним і беззаперечним. Можна порадити різні засоби, в тому числі і широко рекламовані, нікотинові пластирі, але найголовніше тут, звичайно, – сила волі.

Смертність серед хворих, які припинили курити, становить в наступні роки менше половини смертності тих, хто курити продовжував. Повна відмова від куріння є найбільш ефективною з усіх заходів профілактики, і на це повинні бути спрямовані найбільші зусилля. Більшість хворих в гострому періоді інфаркту міокарда не палить, тому період одужання є ідеальним для того, щоб допомогти курцям відмовитися від цієї шкідливої і, вибачте, безглуздої звички. Відновлення куріння зазвичай відбувається після повернення хворого додому, тому в період реабілітації йому необхідні підтримка і рада.

Незважаючи на очевидні переваги відмови від куріння, близько половини хворих після серцевого нападу продовжують курити. І це жахливо!

Видно, вся справа в розумі. Як кажуть, «в чому знанні – багато печалі». А чи вірно, що чим вище рівень освіти, тим вище рівень самогубств? Можливо, питання не до Вас?

Те, що дуже розумні люди схильні до суїцидів, – це міф! Учені з Швеції виявили, що молоді люди з високим інтелектом мають меншу ймовірність покінчити життя самогубством, ніж їх однолітки з більш низьким показниками IQ. Чоловіки з низькими показниками IQ в три рази частіше зводили рахунки з життям. Ці дані повністю розвінчують міф про те, що дуже розумні люди схильні до суїцидів.

Тих, кого зацікавила ця розмова, можливо, також зацікавить і стаття «А ти знаєш дев'ять правил довголіття?»

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *