Кабачки і баклажани – наш вибір!

Кабачки і баклажани – наш вибір! Кабачки і баклажани – самі, мабуть, унікальні створення природи! Мало того, що вони на городі, серед всієї овочевої братії, відрізняються своїми вражаючими розмірами, так і за своєю гастрономічної цінності абсолютно неповторні. Але почнемо по порядку

Кабачок. Чарівна овочева культура з сімейства гарбузових. Легко засвоюється, корисний, легко перетравлюється, надає нашій шкірі здоровий і квітучий вигляд! Прибуло до нас це чудо з американського континенту. Минуло кілька століть, перш, ніж кабачок став використовуватися європейцями в їжу.

Низька калорійність кабачка б'є всі мислимі рекорди – 15-16 калорій на 100 грам продукту. Кабачок багатий калієм, кальцієм і фосфором, а вже про невичерпним запасах клітковини в ньому і говорити нічого! Сей унікальний овоч може задовольнити денну потребу нашого організму в багатьох необхідних вітамінах, особливо групи В. Кабачки додають в дитяче харчування і в меню для видужуючих хворих. Завдяки своїй вкрай низькою калорійністю і ідеальною засвоюваності, кабачки стали одним з найпопулярніших овочів у розвантажувальних дієтах. Вони прекрасно поєднуються практично з будь-якими продуктами і є основою багатьох чудових страв.

Кабачки відмінно "звучать" в фаршированому вигляді, а також як елемент в запіканках. З огляду на те, що кабачки досить таки швидко справляються з голодом і містять чимало корисних компонентів, відомий американський дієтолог Джаннер створив на їх основі знамениту "Зелену дієту". Крім кабачків, в неї входять солодкий перець і шпинат, а поєднання самих цих продуктів допомагає розпрощатися з надмірною вагою без шкоди для організму.

А тепер невелика ода баклажана. У південних районах цей овоч відомий під ім'ям "синенький", хоча колір у нього буває і біленький, і Червоненький, і жовтенький, і зелененький … Ще півтори тисячі років тому баклажан був окультурено і вирощувався в Китаї та деяких країнах Сходу. Потрапив цей овоч до нас виключно завдяки всюдисущим арабам.

Баклажани на 90% складаються з води, 5% припадає на клітковину, крохмаль, пектин, глюкозу, залишок же ділять між собою білок, вітаміни і мінеральні речовини. Найбільш багатий баклажан калієм. Калорійність "синенькі" ідентична капусті і редису (25 кал. На 100 г). Баклажан пристойно знижує процентний вміст холестерину в крові, а його сік виступає непоганим антибіотиком.

В баклажані предостатньо кальцію, що благотворно позначається на гідробаланс нашого організму, а відповідно і на поліпшенні серцевої діяльності. Соланін, присутній в баклажанах, має антисклеротичну дію, тобто зміцнює стінки судин. Марганець, наявний в надлишку в "синенькі", не дозволяє жирам затримуватися на стінках судин. Будь жирна їжа, особливо м'ясна, тільки виграє, якщо ми будемо поєднувати її з баклажанами! Причому виграш позначиться не тільки на гастрономічних властивості страви, але й на його дієтичних особливості.

Баклажани найкраще запікати в духовці або тушкувати, так як при смаженні вони дуже сильно вбирають жир, що не дуже добре позначається на дієтичних властивості страви. Традиційно знімна перед готуванням шкірка баклажана дуже корисна, так що не поспішайте від неї позбавлятися! Просто, при виборі плодів, краще купувати молоді "синенькі" з тонкою оболонкою.

Баклажани, як і кабачки, заготовляють про запас: маринують, засолюють і т.п. Ось кілька рецептів, які допоможуть нам урізноманітнити стіл, особливо в дієтичні періоди нашого життя:

Баклажани-кабачкове рагу.

0,5 кг баклажанів і стільки ж кабачків нарізається великими кубиками. У суміш додається крупно порізані 2-3 помідори, 3-4 шт. солодкого перцю, подрібнена цибулина, петрушка, базилік та ін зелень. Суміш гаситься в казанку до готовності (кубики не повинні перетворитися на кашу!), А в самому кінці видавлюється зубок часнику. Сіль, цукор і перець – за смаком.

Невелика порція охолодженого рагу прекрасно підходить для легкого дієтичного сніданку.

Баклажани, запечені в духовці разом з томатами і сиром.

Баклажани нарізаються тонкими пластинами і укладаються в форму. Зверху лягають скибочки помідора. Сіль, перець – за смаком. Зверху все посипається тертим сиром. Готується запіканка хвилин 15-20.

2-3 запечені баклажани скибочки будуть відмінною альтернативою традиційному дієтичного обіду.

Кабачки, фаршировані баклажанною ікрою.

Кабачки розрізаються на шматочки, завдовжки не більше 7-8 см, звільняються від серцевини (залишаємо, при цьому, "денце") і виставляються в змащену рослинним маслом форму. Окремо в духовці запікаються баклажани, подрібнюються, і змішуються з обсмаженою цибулею (сіль, перець – за смаком). Охолоджену баклажанну ікру накладаємо в кожен кабачковий "стаканчик" + зубчик часнику. Посипаємо зверху тертим сиром або накриваємо скибочкою томата. Готується блюдо хвилин 20-30.

1-2 кабачковий "стаканчика" – ідеальний вечерю для тих, хто бажає схуднути!

Якщо ми бажаємо стати стрункіше, але не хочемо обмежувати свій організм в надзвичайно смачних стравах, саме кабачки і баклажани виявляться оригінальним рішенням поставленої задачі!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *