Жири в раціоні

Жири є головним джерелом енергетичних ресурсів в організмі. До того ж, вони виконують важливу роль в обмінних процесах. Тому жири з раціону харчування повністю виключати не можна. Завдяки жирам засвоюються багато вітаміни та мікроелементи. Наприклад, вітаміни А, D, Е. Жирова тканина являє собою основний запас енергії і сховище деяких поживних речовин. Ліпіди, вони ж жири, ділять на дві великі групи: насичені і ненасичені. Ступінь насиченості атомами водню визначає біохімічні властивості жирних кислот і, в кінцевому підсумку, поживну цінність зібраних з них жирів.

Найбільш цінні в живильному відношенні ненасичені жирні кислоти. Це рослинні жири, які швидше засвоюються організмом. Жирні кислоти беруть участь в будівництві клітинних мембран і обмінних процесах в них, синтезі різних гормонів, деякі жирні кислоти самі виконують регуляторні функції в організмі людини. Особливе значення мають так звані незамінні жирні кислоти: арахідонова, лінолева і ліноленова. Ці кислоти важливі для обміну холестерину. Однак організмом людини ці кислоти не утворюються, зокрема арахідонова і ліноленова кислоти синтезуються тільки з лінолевої. Тому вони обов'язково повинні надходити з їжею.

Найбільше незамінних жирних кислот міститься в кукурудзяному і соняшниковій олії. 20-30 грам досить для добової норми. Хорошим джерелом якісних жирів є також горіхи. У тваринних жирах незамінних жирних кислот або практично немає, або вкрай мало. Наприклад, кукурудзяне масло містить близько 55% лінолевої кислоти, а свинячий жир тільки 9%. Надлишок жиру значно погіршує засвоєння білків, кальцію і магнію, підвищує потреби в деяких вітамінах, задіяних у жировому обміні.

Так що краще обмежити кількість жирів в їжі, особливо кількість тваринних жирів, а енергію одержувати з вуглеводів. Найважливішим є холестерин. Підвищений його рівень в крові веде до розвитку атеросклерозу судин головного мозку, серцево-судинних захворювань. Єдиним джерелом холестерину в їжі є тваринні жири.

Але холестерин потрібен організму в невеликих кількостях, тому його необхідно обмежити. Прекрасно для цього підійде вегетаріанська дієта. Людський організм з великими труднощами справляється з високим рівнем холестерину. Холестерин може успішно синтезуватися в потрібних йому кількостях, так що для здорової людини вміст холестерину в їжі має бути зведено до мінімуму.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *