Складаємо меню згідно професії

Ми живемо в час, коли кожна людина прагне вести здоровий спосіб життя, величезною частиною якого вважають здорове харчування. Всім відомо, що щодня в організм повинні надходити вуглеводи, жири і білки, але практично ніхто не замислюється, що їх кількість повинна прямо залежати не від вашого достатку або апетиту, а від характеру роботи та ваги. Всіх нас, роботяг, можна поділити на чотири групи, кожна з яких зобов’язана знати свої власні правила складання меню.

Правила для всіх

  • Білки

Білкова їжа обов’язково повинна бути присутнім у раціоні будь-якої людини. Це птиця, яйця, риба і м’ясо. Умови поглинання білків однакові для кожної групи людей. Білки краще вживати в першій половині дня, тому вона дуже довго перетравлюється. Яловичина та свинина – приблизно 9 годин, тому їх потрібно їсти до 12:00. А якщо ви налягати на них за вечерею, то за ніч, коли кровообіг і обмін речовин уповільнені, ці продукти не встигають перетравитися, через що запускаються процесії бродіння їжі. Під час обіду можна себе побалувати легким білком – яйцями, рибою, куркою.Вони перетравлюються за 5-6 годин. Після 14:00 – тільки молочні продукти, які перетравлюються організмом приблизно 4 години.

  • Жири

Нормальна щоденна доза жирів – 10г на кілограм ваги. Так, для людини масою 80кг необхідно щодня одержувати 80г жирів, незалежно від роду його занять (по дві чайної ложки жиру в кожний прийом їжі). Це сметана, жирна риба, масла і т.д. Вони вкрай необхідні для нормальної роботи жовчного міхура, а також печінки, очищає кров. А без постійного їх надходження, жовчний міхур не буде регулярно викидати жовч і тим самим стимулюватиме печінку до проведення детоксикації організму.

  • Вуглеводи

Точно також необхідні кожній людині, але в осінній і літній сезони важкі вуглеводи – макарони і каші краще замінювати фруктами та овочами, залишивши перші на зиму і пізню осінь. А сезонний фруктово-овочевий раціон не тільки здатний наситити організм вітамінами і корисними речовинами на наступний сезон, але і почистити і прибрати накопичені токсини з кишечника. Свіжі вуглеводи можете їсти в будь-якому вигляді за бажанням. Єдине виключення – хворим на цукровий діабет потрібно бути обережніше з навантаженнями на підшлункову залозу. Діабетикам категорично заборонені дині, банани, сухофрукти, а менш солодкі інші фрукти, звичайно, можна вживати в їжу в розумних кількостях.

  • Перша група

До цієї категорії відносяться люди похилого віку хворі на сечокам’яну хворобу та подагрою. Дана група повинна вживати білкові продукти в мінімальних кількостях – 0,35 мг на кілограм ваги щоденно (це 100г риби або м’яса в сирому вигляді), так як обмін білкових речовин у http://diyetu.ru/wp-admin/post-new. php? post_type = postніх суттєво уповільнений. Жири просто необхідні людям похилого віку, так як вони впливають на діяльність мозку і еластичність судин. Виключення із правил – люди, які страждають ожирінням. Кількість жирів їм доведеться урізати наполовину.Кількість фруктів-овочів – приблизно 300г щодня.

  • Друга група

До цієї категорії відносяться люди, що займаються важкою фізичною працею: активно займаються спортом, працюють на підприємствах, в сільському господарстві, на будівництві.Основою їх меню повинна бути білкова їжа, і норма білків може коливатися від 1г до 2г на кілограм ваги. Однак, таким людям необхідно пам’ятати, що для повного засвоєння білка і очищення травної системи від токсинів, потрібно випивати не менше літра води на кожен грам риби або м’яса, з’їденого протягом дня. І, до речі, цей питний режим можливий виключно в тому випадку, якщо вживати білкову їжу в ранковий час. Тоді вдень ви можете багато вживати рідини. В іншому випадку білки будуть вбирати воду в себе, що призведе до згущення крові.Безліч дієтологів через це називають інсульти та інфаркти «ресторанною хворобою».Нормальна щоденна доза жиру для людей цієї категорії зростає до 120г. Кращі джерела – це натуральна сметана, жирна риба, рослинні жири. Фрукти-овочі можна вживати в будь-яких кількостях.

  • Третя група

До цієї категорії належать працівники розумової праці або легкого фізичної праці. Їх діяльність не вимагає серйозної фізичної активності (диспетчери, секретарі, редактори, працівники науки, освітяни, медики та ін.) Щоденна норма білка зростає до 1г на кілограм ваги. Чудовим сніданком для таких людей буде сир, який усуне бажання перекусити до обіду. Жири люди цієї категорії повинні обов’язково одержувати через напруженої розумової активності (добова доза 70г), особливо ті, чий організм не вміє їх виробляти самостійно. Ці незамінні жири, а також вітаміни E і A містяться в м’ясі риби, кунжутному жирі, оливковій, лляній, риб’ячому і інших оліях, якими можна заправляти салати під час обіду. А зважаючи сидячої роботи, вечеряти треба тільки легкими фруктами чи овочами.

  • Четверта група

Це особлива група людей, які постійно схильні до емоційних стресів (військові, журналісти, охоронці, рятувальники, керівники і т.д.). Їм необхідно обмежувати білкову їжу. Вся справа в тому, що під час стресових ситуацій травна система людини працює надто повільно, так як стрес змушує кров іти з черевної порожнини. Це означає, що білкова їжа не буде переварена правильно. Це відмінна грунт для розвитку дисбактеріозу та розмноження патогенних паразитів. Але повністю виключати білкову їжу також не можна. Таким людям потрібно робити упор на тверді сири і молочні продукти. Такі продукти «напівперевареною», тобто готові до засвоєння. У всьому іншому (вуглеводи, жири) раціон цієї категорії людей повинен залишатися без змін. Але не забувайте, що організму під час стресу необхідно велика кількість інших корисних речовин, щоб вийти з цього стану і не відчувати себе ще більш виснаженим з кожним днем. Натуральне ліки проти втоми і стресу – вітаміни групи B. Вони містяться в бананах, горіхах, овочах з темно-зеленим листям, яйцях, молочних продуктах, тому, якщо ваша робота пов’язана з постійними стресами, намагайтеся побільше вживати такі продукти.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *