Дієта для годуючої матері
Загальновідомо, що ідеальної дієти для годуючих мам просто не існує на увазі масштабності відмінностей в їх організмах. У кожної людини своя мікрофлора в кишечнику, а значить і всмоктування речовин з однаковою їжі відбувається по-різному. Також слід відзначити той факт, що у кожної людини своя імунна система, а відповідно і реакції на алергени і антигени-антитіла.
Дієта для годуючих мам підбирається індивідуально відповідно до режиму харчування матері, увагу слід також приділяти стільцю дитини, газоутворення і станом шкіри у нього. Нашкірних реакція у новонароджених може з’являтися на будь-якій ділянці шкіри, при цьому найчастіше в першу чергу реагують на неправильне харчування такі ділянки як сідниці, щоки, завушна область, шкіра гомілок, волосиста частина голови ліктьові і підколінні згини.
Дієта для годуючої матері : основні принципи
У випадку, якщо мати потребує якомусь медикаментозному лікуванні, воно може провадитися лише після консультації у педіатра, в даний період відношення мами до лікарських препаратів повинен бути навіть суворіше ніж у період вагітності, оскільки в цей час плацента не виконує покладеної на неї в Минулого бар’єрної функції.
Кожен продукт слід вводити окремо. Це дозволить стежити за реакцією малюка. Обов’язково ведення харчового щоденника – він допоможе докопатися до істини у разі потреби, і не забути ні про що. Слід пам’ятати, що часто діти реагують не після першого прийому матір’ю нової їжі, а після другого або навіть третього. Звичайно ж, заборонений прийом алкоголю у будь-якому його вигляді.
Слід відмовитися від наступних продуктів, які можуть викликати кишкові та алергічні реакції:
– Капусту, виноград, огірки, гарбуз, помідори, морква, полуницю, ківі, банани, апельсини;
– Сосиски, копченості, ікру;
– Кетчупи, майонези
– Солодкі газовані напої;
– Продукти, що містять консерванти;
– Рибні та курячі бульйони;
– Рафіновані вуглеводи: шоколад, манну кашу, тістечка.
Дієти для схуднення для годуючих : рекомендації
Перші два дні після пологів:
– Сухі хлібці або підсушений зерновий хліб;
– Гречана каша на воді, приправлена олією;
– 2-3 волоських горіха;
– Шматочок сиру;
– Шматочок відвареної яловичини;
– Рідина до 2х літрів: настій чаги або кропиви, мінеральна вода без газу.
Починаючи з третьої доби дієта розширюється:
– Кількість рідини обмежується до 0.8-1 літра, адже на 3-4 добу приходить прилив молока;
– Овочі запечені, парені, тушені: ріпа, кабачок, цвітна капуста, бруква;
– Запечене у фользі зелене яблуко;
– Неміцний компот із сухофруктів;
– Один стакан біфідопростокваші, молока або ряжанки;
– Каші з цільнозернових пластівців;
– Супи (вегетаріанські) з невеликим кол-вом картоплі;
– Висівки (в якості харчової добавки для профілактики запорів, і як джерело вітамінів В).
З сьомих доби продовжуємо розширювати дієту:
– Некостістий неміцний яловичий бульйон;
– Бурий рис і пшоняну кашу;
– Відварену рибу;
– Сир;
– Настій кропиви;
– Свіжі зелені яблука;
– Плавно, кількість рідини збільшується до 2-2.5 літрів;
– При необхідності – настоянка петрушки або деревію.
Оскільки до 21 дня у дитини вже починають функціонувати ферментативні системи і кишечник остаточно заселяється кишковою флорою, відбуваються чергові зміни в раціоні:
– Яйця;
– Відварна курка;
– Буряк;
– Запечений у шкірці картопля;
– Вівсяна каша;
– Сухе печиво (галети);
– Лимон, груші;
– Страви із сої;
– Журавлинний і брусничний морси;
– Страви із сої.