Дієти при хворобах. Лікувальні дієти

Лікувальна дієта – один з найважливіших факторів при безлічі захворювань. А при деяких захворюваннях (аліментарне ожиріння, цукровий діабет легкого перебігу) – єдиний. Лікувальне харчування, дієти використовують не тільки правильний підбір їжі, але і спеціальну технологію кулінарної обробки, час і кратність прийомів їжі, температура споживаної хворим їжі.

Загострення при багатьох захворюваннях дуже часто пов’язані з неправильним харчуванням:

1) При хронічному панкреатиті – вживання жирної їжі (смажені страви, алкоголь, млинці, сметана);

2) Порушення дієти, хворих на цукровий діабет, призводить до сухості в роті, підвищення рівня цукру в крові, посиленою жадобі;

3) Підвищується артеріальний тиск, у хворих гіпертонічними хворобами, відбувається при вживанні солоних продуктів, при цьому будь-яке лікування не має ефекту.

Все санітарно-курортні та лікувально-профілактичні заклади використовують цифрові систему дієт. Деякі з них мають кілька варіацій, наприклад: лікувальна дієта 5, лікувальна дієта 5а і так далі. Після проведення обстеження, лікарі-дієтологи призначають необхідний номер дієти або ж дають докладний опис необхідної лікувальної дієти.

Цілющі дієти і дієтичні столи

Дієтичний стіл № 1

Загострення хронічного гастриту нерезкой форми із збереженою або підвищеною секцією, виразка 12-палої кишки або шлунка при різких і нерізких загостреннях на етапі одужання, гострий гастрит на етапі одужання.

Дієтичний стіл № 1А

Гостре загострення в перші 6-8 днів лікування виразки 12-палої кишки або шлунка, гострий гастрит в перші 2-4 дні лікування.

Дієтичний стіл № 1Б

Стадія загасання виразки шлунка та 12-палої кишки або різкого загострення після дієти 1А, гастрит гострої форми після дієти 1.

Дієтичний стіл № 2

Гастрит у формі збереженою або підвищеною секреції, хронічних ентерит і коліт поза і після загострень, без супутніх захворювань підшлункової залози.

Дієтичний стіл № 3

Хронічні захворювання кишечника, що супроводжуються запорами без загострень і при нерізких або затухаючих загостреннях.

Дієтичний стіл № 4

Різкі хронічні захворювання кишечника, що супроводжуються гострими захворюваннями і сильними проносами.

Дієтичний стіл № 4Б

Хронічні захворювання кишечника у стадії нерізкого і різкого загострень і в поєднанні з ураженням інших органів травної системи, стадія поліпшення загострених захворювань кишечника.

Дієтичний стіл № 4В

Хронічні захворювання кишечника після загострень на етапі одужання або поза ним, також у поєднанні із захворюваннями інших органів травного тракту, при переході до раціонального харчування під час одужання після гострих захворювань кишечника.

Дієтичний стіл № 5

Гепатит без загострень і жовчнокам’яна хвороба, без супутніх захворювань шлунка і кишечника, хронічний холецистит, гострі форми холециститу та гепатиту на етапі видужування, цироз печінки без недостатності.

Дієтичний стіл № 5А

Виразки 12-палої кишки і шлунка, захворювання жовчних шляхів і печінки в поєднанні з запаленням кишкових та шлункових хвороб, ангіохоліт та інші захворювання шлункових шляхів, гострий холецистит і гепатит в початковій стадії.

Дієтичний стіл № 5П

Панкреатит хронічного типу після загострень на етапі одужання.

Дієтичний стіл № 6

Подагра, уратурія (сечокам’яна хвороба) з каменями, сформованими із солей сечової кислоти.

Дієтичний стіл № 7

Гострий нефрит на етапі одужання, починаючи з 3 тижня лікування, хронічний нефрит поза загострень і ниркової недостатності.

Дієтичний стіл № 7А

Гострий нефрит після розвантажувальних днів середньої і важкої форми тяжкості на початку хвороби, хронічний нефрит при гострій недостатності нирок.

Дієтичний стіл № 7Б

Хронічний нефрит при помірній нирковій недостатності, гострий нефрит легкої форми або після дієти 7А.

Дієтичний стіл № 7В

Нефротичний синдром при хронічних ниркових хворобах.

Дієтичний стіл № 7Г

Термінальна (кінцева) стадія ниркової недостатності при гемодіалізі.

Дієтичний стіл № 8

Ожиріння основне або супутнє, без необхідності спеціальної дієти.

Дієтичний стіл № 9

Цукровий діабет легкої та середньої форми, при виборі дози інсуліну або інших ліків.

Дієтичний стіл № 10

Захворювання серцево-судинної системи при недостатньому кровообігу ступеня I-IIA.

Дієтичний стіл № 10А

Захворювання серцево-судинної системи при недостатньому кровообігу ступеня IIБ-III.

Дієтичний стіл № 10И

Інфаркт міокарда.

Дієтичний стіл № 10С

Атеросклероз при ураженні судин серця, судин головного мозку та інших органів, ішемічна хвороба серця на основі атеросклерозу, гіпертонічна хвороба на основі атеросклерозу.

Дієтичний стіл № 11

Туберкульоз суглобів, кісток, лімфовузлів під час нерізкого загострення або загасання, виснаження після хвороб, операцій, травм при відсутності захворювань травної системи.

Дієтичний стіл № 12

Хвороби нервової системи функціонального характеру.

Дієтичний стіл № 13

Інфекційні хвороби гострої форми.

Дієтичний стіл № 14

Фосфатурія (сечокам’яна хвороба), супроводжувана випаданням фосфорно-кальцієвих солей і лужною реакцією сечі.

Дієтичний стіл № 15

Дієта, використовувана для переходу нормального раціону після лікувальних дієт, захворювання без порушення функціональності травного тракту і не потребують спеціальних дієт.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *