Кислота на щастя

Кислота на счастьеВітамін С (аскорбінова кислота) – самий, мабуть, найпоширеніший і відомий вітамін в природі. Присутній «аскорбінка» практично в кожному фрукті та овочі. Різниця полягає лише в його процентний вміст.

Проте щоденне споживання свіжих дарів природи не може підтримувати постійну норму вітаміну С в організмі. По-перше, ми не впораємося з такими обсягами овочів і фруктів, які містять необхідну нам денна кількість аскорбінової кислоти. По-друге, на збереження вітаміну С в продуктах впливає чимало факторів. Це і умови зберігання, і неминуча теплова обробка, переробка з використанням біохімічних технологій. Все вищеперелічене веде до руйнування будь-яких вітамінів, присутніх в їжі, а вже тим більше до втрати такого майже ефемерного компонента, як аскорбінова кислота.

Навіть якщо нам вдасться роздобути необхідну кількість вітаміну С з продуктами, які надходять в організм, то не факт, що «аскорбінка» піде на користь нашому здоров'ю. Адже вона «полохлива» і до смерті "боїться" всіляких стресів, несприятливої екології, протизаплідних пігулок, аспірину і, само собою, нерозлучну парочку в особі алкоголю і нікотину. Ось і згорає аскорбінова кислота в нас, так і не встигнувши виконати свій вітамінний борг і принести користь здоров'ю.

Важливим фактором для добової дози вітаміну С є також стать людини, її вік, професія, кліматичні умови, а у жінок – вагітність і період лактації. Приміром, жителі Крайньої Півночі і жарких південних районів потребують аскорбінової кислоти набагато більше (на 25-50%), ніж люди, що живуть в помірному кліматі. Середнім показником добової норми вітаміну С є приблизно від 60 до 100 мг на день. Терапевтична доза "аскорбінки" може досягати 1500 мг.

Лікарі настійно радять приймати денну дозу аскорбінової кислоти поетапно. Пов'язано це з тим, що наш організм, отримавши вітамін С, тут же намагається його витратити. Так що набагато корисніше більш рівномірно розподіляти "аскорбінку" протягом дня. Краще, якщо ми побалуємо себе парочкою ароматних і соковитих апельсинів на сніданок і вечерю. Протягом же дня непогано, наприклад, пити чай вприкуску з часточкою лимона. Чому вприкуску? Та тому, що традиційний чай з лимоном зазвичай готується в гарячому вигляді, але ж високі температури практично повністю руйнують вітамін С.

Аскорбінова кислота – незамінний помічник нашого організму в боротьбі з гострими респіраторними захворюваннями. Пов'язано це з тим, що лейкоцити, завдяки вітаміну С, стають непереможні в боротьбі з мікробами. Постійно приймаючи "аскорбінку" в зимово-весняний період, можна знизити ризик захворювання ГРЗ мало не вдвічі. Аскорбінова кислота є сильним антиоксидантом, граючи важливу роль в окислювально-відновних процесах нашого організму. Без вітаміну С не обходиться обмін заліза, кальцію і фолієвої кислоти в нашому тілі, а також синтез деяких важливих гормонів і колагену. Завдяки "аскорбинке", кров має нормальної згортанням і постійно оновлюється. Вітамін С – прекрасне протизапальну і антиалергенне засіб. Більше того, існують результати досліджень, які доводять, що аскорбінова кислота в деяких випадках здатна допомогти онкохворим.

Найбільш популярними джерелами вітаміну С є, як уже згадувалося, цитрусові, а також всі види капусти, салату, болгарського перцю. Багато аскорбінової кислоти містить чорна смородина, полуниця, яблука, хурма, абрикоси, шипшина і обліпиха. Не дивуйтеся, але навіть паруюча картопелька "в мундирі" здатна подарувати нашому організму чимало тієї самої горезвісної "аскорбінки". Вітамін С знаходиться і прямо у нас під ногами, а саме в щавлі, м'яті, корені лопуха, кропиві, петрушці, подорожнику, хвощі і навіть в зелених соснових голках. Одним словом рослини, в яких міститься аскорбінова кислота можна перераховувати безкінечно.

PS Крім всіх позитивних ефектів, які здатна надати в наше розпорядження аскорбінова кислота, існують ще й деякі побічні явища, пов'язані з значним перевищенням доз вітаміну С (наприклад, кровоточивість ясен, розлад роботи кишечника, атеросклероз, діабет). Щоб напоумити занадто завзятих прихильників "аскорбінової панацеї", з 1996 по 1997 рік у деяких європейських державах були прийняті закони, що забороняють фармацевтичним компаніям випускати, а аптекам продавати капсули, в яких кількість вітаміну С перевищувало б 250 мг. До того ж у цих обмежувальних законах була введена заборона на рекламу будь-яких вітамінів як лікарських препаратів, що на той момент популяризувалося в Євросоюзі. Уже в 2005 році обмежили дозування препаратів аскорбінової кислоти і залишилися європейські країни. Цікаво, що при цьому на урядовому рівні було прийнято рішення про зміни загального контексту рекомендацій і показань до застосування вітаміну С, а саме "лікувальний" ефект був замінений на "захисний".

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *