Низькокалорійна дієта

Класична низькокалорійна дієта входить до складу лікувального харчування, що призначається при ожирінні докторами. Вже це говорить про її ефективність у боротьбі за поліпшення обміну речовин і усунення надлишкових жирових відкладень.

Загальна інформація про низькокалорійної дієти

Раціон низькокалорійної дієти відрізняється зниженою енергетичною цінністю за рахунок вхідних в неї простих вуглеводів і жирів, при цьому вона містить всі харчові речовини, незамінні в організмі. При визначенні енергетичної цінності низькокалорійної дієти, вашу індивідуальну потребу в енергії (яка вираховується з урахуванням маси тіла, статі, інтенсивності фізичних навантажень і вашого віку), зменшують на двадцять-тридцять відсотків (в залежності від вашого стану, ступеня ожиріння, і місця лікування, наприклад будинок, лікарня або санаторій).

Меню низькокалорійної дієти припускає можливість незначного підвищення вмісту в ній білка, що дозволяє попередити втрати тканинного білка, підвищити витрати енергії за рахунок засвоєння білкової їжі і створити відчуття ситності. Кушая яєчні білки (можна у вигляді білкових омлетів), ви підвищите витрата енергії більше, ніж, якщо будете їсти сир чи м’ясо.

Слід також зазначити, що меню низькокалорійної дієти обмежена в кількості вуглеводів. Цього вдалося домогтися за рахунок виключення кондитерських виробів, солодких напоїв, цукру. Не слід систематично знижувати кількість вуглеводів нижче 100 г, хліб же можна обмежити до 100-150 г в день, у разі якщо хочете добитися ще меншою енергетичної цінності дієти – його кількості хліба зменшують до 50 грам або зовсім виключають. Страви низькокалорійної дієти бажано вживати з білково-пшеничним або білково-висівковий хліб. Цукор в них, як і в напоях замінюють сорбітом або ксилітом, враховуючи при цьому їх енергетичну цінність.

Кількість жиру в раціоні слід знизити до вісімдесяти грам. Їх наявність дозволяє зменшити збудливість харчового центру, за рахунок їх більш довгого затримування в шлунку, і усунути почуття голоду. При цьому найчастіше використовуються рослинні жири, які стимулюють активність ферментів, що прискорює процес розпаду жиру в організмі.

Низькокалорійна дієта передбачає обмеження кількості кухонної солі. Крім цього слід також виключити з раціону алкогольні напої, які, по-перше самі по собі висококалорійні продукти, по-друге – суттєво послаблюють контроль за споживанням їжі. Також слід виключити продукти і страви, які збуджують апетит.

Що стосується режиму харчування, то слід зазначити, що кількість прийомів їжі 5-6 за день, при цьому слід споживати стільки продуктів, щоб досягти почуття насичення.

Характеристика продуктів, які дозволяє низькокалорійна дієта, рецепти приготування їжі

Хлібобулочні вироби у низькокалорійної дієти.

Дозволені до вживання пшеничний і житній хліб з борошна грубого помелу, білково-висівковий і білково-пшеничний хліба в обсязі 100-150 грам в день. При цьому заборонені вироби з листкового і здобного тіста, з борошна першого і вищого гатунків.

Супи в низькокалорійної дієти.

Дозволений обсяг супів – до двохсот-трьохсот грам за прийом їжі. Дозволено вживати супи з різних овочів, додаючи невелику кількість круп або картоплі (таким чином можна готувати щі, холодник, борщ, борщі). Два-три рази на тиждень можна вживати супи, зварені на рибному бульйоні, або знежиреному м’ясному бульйоні з фрикадельками і овочами. Заборонені до вживання молочні, круп’яні, картопляні, бобові та макаронні вироби.

Птах і м’ясо в низькокалорійної дієти.

Дозволені кролик, курка, телятина, яловичина, індичка, в обмеженій кількості – баранина і нежирна свинина, що подаються переважно у відварному, тушкованому вигляді, або запечені дрібними і великими шматками. Після приготування, м’ясо обсмажують. Дозволено також їсти холодець яловичий. Що стосується заборонених продуктів, то до них в першу чергу відносяться жирні сорти м’яса, качка, гусак, шинка, ковбаси копчені та варені, сосиски, консерви.

Риба в низькокалорійної дієти.

Низькокалорійна дієта дозволяє до вживання нежирні види риб в об’ємі до 150-200 грам в день. Рибу можна їсти в смаженому, запеченому або відвареному вигляді. Крім цього дозволені нерибні морські продукти. До заборонених слід віднести солону, копчену, а також жирну рибу, рибні консерви в олії і ікру.

Молочні продукти в низькокалорійної дієти

До дозволених продуктів слід віднести кисломолочні продукти і молоко зниженої жирності. У блюда можна додавати сметану. Що стосується сиру, його можна вживати, тільки якщо жирність не перевищує дев’яти відсотків в обсязі 100-200 грам в день в натуральному вигляді або у вигляді пудингів, сирників, і інших виробів. Нежирні сорти сиру можна вживати в строго обмеженій кількості. Заборонений до вживання жирний сир, солодкий йогурт, солодкі сирки, ряжанка, солоні і жирні сири, пряжене молоко.

Яйця, крупи, овочі, квашена капуста, і закуски в низькокалорійної дієти.

Низькокалорійна дієта дозволяє вживати яйця в кількості 1-2 штуки в день у вигляді білкових омлетів, омлетів з овочами або круто. Яєчню їсти забороняється. Згідно з умовами дієти, кількість круп, що додаються в овочеві супи, суворо обмежене. Можна включити в раціон розсипчасті каші з перлової, гречаної, і ячної круп за рахунок зменшення кількості в ньому хліба. Не слід їсти інші крупи, манну і вівсяну крупи, рис, бобові та макаронні вироби.

Овочі можна вживати в будь-якому у вигляді, особливо корисно вживати сирими. Після промивання можна їсти квашену капусту. Бажано вживання редиски, капусти, свіжих огірків, гарбуза, ріпа, салатів і томатів. Слід обмежити кількість страв з буряка, картоплі, моркви, зеленого горошку і брукви (до 200 г в день сумарно), мариновані та солоні овочі. Що стосується закусок, дозволені салати з квашених і сирих овочів, вінегрети, овочеві салати з рибою і відвареним м’ясом і морепродуктами, нежирна шинка, холодець з м’яса або риби. Забороненими є гострі і жирні закуски.

Дозволені ягоди і фрукти кисло-солодких сортів у вареному і сирому вигляді, муси і желе на ксиліт, метилцелюлоза і сорбіті, несолодкі компоти. Заборонені до вживання банани, ізюм, виноград, фініки, інжир, солодкі сорти не перерахованих плодів, кондитерські вироби, цукор, варення, киселі, мед і морозиво.

Що стосується соусів і прянощів, дозволений білий з овочами, червоний, томатний, і слабкий грибний соуси. Заборонені гострі і жирні соуси, всі прянощі і майонез.

Дозволені наступні напої: несолодкі соки, чорна кава з молоком і чай, заборонені – солодкі соки, виноградний сік і какао.

Забороненими є кулінарні і тваринні жири, дозволеними – рослинні олії і вершкове масло.

Меню низькокалорійної дієти на один день (1635 ккал)

Перший сніданок: морква тушкована – 200 г, сир кальцинований – 100 г, кава з молоком без цукру – 200 р.

Другий сніданок: салат зі свіжої капусти з сметаною (без солі) – 170 г.

Обід: м’ясо відварне – 90 г, щі вегетаріанські (половина порції) – 200 г, яблука свіжі – 100 г, горошок зелений без масла – 50 г.

Полудень: відвар шипшини – 180 г, сир кальцинований – 100 м.

Вечеря: рагу з овочів (половина порції) – 125, г риба відварна (судак) – 100 г.

На ніч: кефір – 180 м.

На весь день: хліб житній – 150г.

Варіанти низькокалорійної дієти

Варіанти низькокалорійної дієти, яких можна виділити 3 шт, відрізняються по калорійності (енергоємності). Перший етап нормалізації маси тіла вимагає виконання дієти, яка відповідає фізіологічній нормі людини, усуваючи переїдання. Якщо така міра не призводить до зниження маси тіла, вдаються до більшого обмеження в калорійності їжі за рахунок зниження кількості споживаних вуглеводів і жирів.

Требуется репетитор по химии? Посетите сайт Сеньковской Татьяны Алексеевны – профессионального репетитора, чьё призвание это химия и биология

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *