Авітаміноз. Як впоратися з ним природними засобами?

Авітаміноз. Як впоратися з ним природними засобами? Наближається весна, а з нею і супутник останніх зимових місяців – авітаміноз. В залежності від того, яких вітамінів організму не вистачає, він проявляється по-різному. При нестачі вітаміну А (аксерофтол, ретинолу) з'являється лупа, стають ламкими і випадає волосся, погіршується зір, а очі втомлюються значно швидше.

Якщо з'являються безсоння і швидка стомлюваність, втрачається апетит, частіше відвідують головні болі, організм нагадує, що йому не вистачає вітамінів В1 (тіаміну) і В9 (фолієвої кислоти). Поява ранок у роті, тріщинок в куточках губ, лущення шкіри і дерматит на обличчі – ознака нестачі вітаміну В6 (піридоксину).

Поява оніміння пальців рук і стоп, погіршення пам'яті, проблеми з шлунком і засвоюваністю їжі свідчать про недостатність вітаміну В12 (ціано-кобаламін). Біль у суглобах, кровоточивість ясен, довгий загоєння ранок і саден нагадують про недостатність вітаміну С (аскорбінової кислоти).

Недостатність вітамінів D (кальциферол) і Е (токоферолу ацетату) звичайно проявляється не відразу. Але якщо з'являються безпричинне зниження ваги, підвищена пітливість і, не дай Бог, м'язова дистрофія, недолік в організмі цих вітамінів необхідно терміново поповнювати. Так само важко самостійно визначити нестачу вітамінів B15 (пангамовая кислота), К (філлохинон), РР (нікотинова кислота, ніацин). Добова потреба в них незначна, але роль в організмі величезна, так як вони впливають на обмін речовин, діяльність печінки і нирок, сприяють зниженню кількості холестерину в крові.

У медичних довідниках можна знайти різні ознаки прояву недоліку в організмі вітамінів і мікроелементів, всі їх перерахувати важко. Головне, постаратися їх не допустити зовсім. В період найбільшої ймовірності авітамінозу деякі починають у великих дозах «поїдати» продаються в аптеках вітаміни, полівітаміни і вітаміновмісні препарати. Найчастіше це робиться без консультації з лікарем. Непомірність у вживанні аптечних вітамінів може завдати серйозної шкоди організму і викликати порушення їх всмоктування в кишечнику, що ще більше посилить проблему.

Підбирати для кожної конкретної людини комплекси вітамінних препаратів повинен лікар, виходячи з особливостей організму і наявних захворювань. А налагодити правильне харчування, щоб по максимуму одержувати з продуктами необхідні організму вітаміни, може кожен самостійно.

Зазвичай менше всього проблем виникає із заповненням вітаміну С. Його добова потреба у дорослої людини велика, приблизно 100 мг, але цей вітамін в значній кількості містять багато овочів і фрукти. При необхідності можна використовувати і хвою, благо вона цілий рік готова до застосування – роби настої і пий.

Варто врахувати, що багато продуктів, особливо овочі та фрукти, містять цілі комплекси вітамінів, але в процесі тривалого зберігання їх кількість помітно знижується, а непомірна теплова обробка може їх знищити взагалі. Тому овочі і фрукти бажано вживати сирими у вигляді салатів, якщо ж піддавати тепловій обробці, то в мікрохвильовці або на пару. Подібний же спосіб приготування бажаний для м'яса і риби.

У першу чергу варто звернути увагу на традиційні продукти харчування, тим більше що і коштують вони відносно дешево. Звичайний лук містить залізо, калій і ряд інших мікроелементів. У ньому багато вітаміну С, є вітаміни РР і групи В, а також каротин, фітонциди, кверцетин, що сприяє запобіганню раку. На думку медиків, людині бажано щомісячно вживати в їжу не менше 600-700 грамів цибулі.

Природного скарбничкою вітамінів є часник. У ньому містяться вітаміни A, B, C, D, особливо багато вітаміну B1. Крім того, часник багатий ефірними маслами, магнієм, цинком, сіркою, міддю, кальцієм, калієм. У невеликій кількості в ньому є залізо і селен, який за впливом на організм близький до вітаміну E. На жаль, супутником лука й часнику є сильний запах, але, як говориться, здоров'я дорожче.

Значна кількість вітамінів містить звичайна білокачанна капуста, крім того, в ній є багато мікроелементів і півтора десятка амінокислот, включаючи татрановую, яка перешкоджає перетворенню вуглеводів в жири. Варто врахувати, що при квашенні частина вітамінів С, В2, РР переходить у розсіл. Не менш корисні кольорова капуста та брокколі.

У зимовий період бажано їсти більше буряка, який сприяє подоланню втоми і депресивних станів, завдяки наявності в ній вдалого сполучення вітамінів С, В9 і калію. Крім них в ній містяться вітаміни В1, В5, В6, РР, Е, провітамін А, багато мікроелементів, включаючи магній, залізо, цинк і кальцій.

Багата вітамінами моркву. У ній містяться В1, В2, В6, С, Е, РР, К, багато мікроелементів і мінеральних солей. Вона чемпіон серед овочів за вмістом бета-каротину. Морква сприяє поліпшенню зору, запобіганню анемії, благотворно впливає на стан шкіри.

Практично весь спектр вітамінів і мікроелементів міститься в огірках та помідорах. Незважаючи на те, що при солінні якась частина вітамінів втрачається, взимку варто віддати перевагу ці овочі в консервованому вигляді, особливо, якщо немає впевненості у якості вирощених у теплицях.

З фруктів в зимовий період в першу чергу слід віддати перевагу цитрусовим і яблукам. А з ягід – чорної та червоної смородини, полуниці, малині, агрусу і вишні. Вони прекрасно зберігаються в замороженому вигляді, практично не втрачаючи свої корисні властивості. У замороженому вигляді можна зберігати і гриби, в яких міститься багато мінеральних речовин і вітамінів. Особливо багаті гриби вітамінами D і РР, настільки необхідними організму в зимовий період.

Надзвичайно корисні в зимовий період горіхи (кедрові, волоські, фундук), соняшникове і гарбузове насіння, що містять більшість вітамінів, у тому числі А, В15, Е, і мікроелементів. Тільки не перестарайтеся, оскільки горіхи висококалорійні і важко перетравлюються.

Я спеціально перерахував тільки ті овочі, фрукти і ягоди, які багато вирощують на дачних і присадибних ділянках. Крім того, їх завжди можна купити в магазинах і на ринках, причому за доступними цінами.

Варто врахувати, що окремі вітаміни в овочах і фруктах містяться в незначних кількостях. Зате їх багато в м'ясі, рибі, молочних продуктах. Це характерно для вітамінів А – яловича печінка, риб'ячий жир, сир, жовтки курячих яєць, В12 – жирна морська риба, м'ясо птиці, сир, D – жирна риба, ікра.

При бажанні в зимовий період завжди можна скласти якісний і не дорогий раціон, що містить більшість необхідних людині вітамінів і мікроелементів. Не варто нехтувати і вітамінами з аптеки, але тільки після консультації з лікарем. Можливо, аптечні вітаміни вам і не знадобляться, якщо тих, що ви споживаєте з їжею, організму цілком вистачає.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *