Гібіскус

ГібіскусГібіскус відноситься до сімейства мальвових. Всього в світі налічується кілька сот видів гибискуса, як диких, так і культурних. У нашій країні найбільш відомим видом гибискуса є кімнатна рослина, більше відоме під ім'ям китайської троянди. А в Єгипті та Судані популярний інший вид гибискуса – розелла, з якого роблять смачний і корисний чай каркаде.

Як і де росте гібіскус сабдаріфа (розелла)

Гібіскус сабдаріфа (розелла) являє собою високий однорічний чагарник, який цвіте великими червоними махровим і напівмахрові квітами з п'ятьма пелюстками. Під красивими яскравими квітами знаходяться темно-червоні чашечки. Після того, як відцвітають квіти, чашечки починають активно рости. Коли вони збільшуються в кілька разів і стають м'ясистими, їх збирають, зрізаючи з куща ножицями. Після цього оцвітини відокремлюють від насіннєвих коробочок і сушать на повітрі під навісами. Після сушіння виходить сировина, з якої готується смачний і корисний чай каркаде.

Родина розели – Індія, Єгипет, Судан і Малайзія. Рослина особливо шанується мусульманами, так як вважається, що п'ять пелюсток його квітки символізують п'ять заповідей ісламу. У тропічних країнах розеллу вирощують на спеціальних плантаціях.

Хімічний склад гибискуса та її вплив на організм людини

Розелла має складний різноманітний хімічний склад. У ньому багато рослинного білка (майже 10%), до складу якого входять 13 амінокислот (в тому числі 6 незамінних), пектин, органічні кислоти (наприклад, лимонна, гамма-ліноленова), легкозасвоювані вуглеводи (глюкоза і фруктоза), мінеральні речовини, флавоноїди (кверцитин), мікроелементи, вітаміни С і Р.

Червоний колір сировини і готується на його основі чаю додають антоціани – разом з вітаміном С вони зміцнюють стінки кровоносних судин, а також регулюють артеріальний тиск. Гамма-ліноленова кислота активно впливає на жировий обмін, попереджаючи утворення в організмі «поганого» холестерину, який відкладається у вигляді бляшок у кровоносних судинах. Кверцитин сприяє поліпшенню зору, разом з антоціанами і пектином він також виводить з організму продукти обміну речовин.

Чай каркаде має спазмолітичні, жовчогінні, бактерицидні, протизапальні, протиалергічні, глистогінний, регулюючими артеріальний тиск, заспокійливими і зміцнюючими кровоносні судини властивостями, покращує обмін речовин.

При яких захворюваннях рекомендується пити чай каркаде

Чай каркаде рекомендується пити:

* При вегето-судинної дистонії та початкових стадіях гіпертонічної хвороби як заспокійливий і регулює артеріальний тиск засіб;

* При набряках різного походження – як сечогінний засіб;

* При дратівливості і занепаді сил – як заспокійливий і відновлює загальний стан організму засіб;

* При захворюваннях печінки – як відновлюючу функцію печінки засіб;

* При запаленні жовчного міхура і жовчовивідних шляхів – як спазмолітичний та жовчогінний засіб;

* При захворюваннях шлунково-кишкового тракту як спазмолітичну, протизапальну і антибактеріальний засіб;

* При атеросклерозі – для поліпшення обміну речовин і зменшення вмісту в крові «поганого» холестерину;

* При запорах, пов'язаних зі зниженою руховою активністю кишечника;

* Як глистогінний засіб;

* При синдромі похмілля – знімає неприємні відчуття;

* Зовнішньо чай каркаде використовують у вигляді примочок при різних запальних захворюваннях шкіри.

Чай каркаде стимулює вироблення шлункового соку, тому його не варто вживати хворим з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки.

Як правильно приготувати чай каркаде

Чай каркаде готують по-різному. Найчастіше це роблять наступним способом: чайну ложку сухого листя гибискуса заливають склянкою гарячої, але не киплячої води; через 5 хвилин красивий яскраво-червоний чай готовий, його можна пити, додаючи цукор або без нього, а після того, як чашка спорожніє, варто з'їсти «заварку» – набряклі пелюстки – вони також смачні і корисні. Заварювати чай каркаде можна тільки в скляній, фарфоровій або іншому посуді, але ні в якому разі не в металевій: відбувається окислення і чай втрачає свої властивості. Чай краще купувати з великими цілими пелюстками: встановлено, що в цілих пелюстках корисні властивості зберігаються довше.

Чай каркаде можна приготувати і холодним способом, не заварюючи. Для цього для цього 1-2 чайних ложки листя треба залити холодною кип'яченою водою і поставити в холодильник на всю ніч, вранці напій готовий.

Гібіскуси – це дуже різні рослини, але вони схожі красивими яскравими квітами. Деякі з них просто служать прикрасою у вигляді кімнатних рослин, інші ж, як чай каркаде, володіють прекрасними лікувально-профілактичними властивостями.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *