Як ранок почати, як день закінчити? Сирні пасти

Як ранок почати, як день закінчити? Сирні пасти моїй родині з їжі культу не робили. Їжа, скільки пам'ятаю, була дешевою, простий і ситної. Картопля + м'ясо, капуста + ковбаса, огірки + помідори, чай + лимон, по вихідних – сливовий компот + пиріг. Від майонезу мене нудило – і радість російського «олів'є» виявилася мені невідома.

А любила я – сир. Який в сім'ї вживався двояко: або шматком на ранковому бутерброді, або тертим на обідніх макаронах. Без свідків я вольнодумнічала: під солодкий кава жувала брусок сиру – о, жах! – Без хліба! Це було моє, і це було – смачно!

І ось я – студентка, майже вільний птах. Ем – що хочу і коли встигну. І де зможу, в тому числі у друзів-однокурсників – я досліджую їх харчові звичаї.

Як виявилося, майонез – цілком навіть нічого. Особливо в салатах з коханим сиром. Сир + свіже яблуко, сир + груша, сир + чорнослив + все те ж свіже яблуко + куряче філе … Все це з невеликою кількістю майонезу виявилося дуже навіть приємно.

Але справжнім відкриттям для мене стали сирні пасти. Перерахую кілька комбінацій, які я зібрала по кухнях друзів, освоїла, надихнулася і створила сама – і тепер широко пропагую.

Гостра паста – її можна зробити з бринзи. В м'ясорубку суем бринзу, ріпчасту цибулю, солоний огірок, додаємо сметану, сіль за смаком.

Гостра гірчична паста – змішуємо тертий сир (типу швейцарського), вершкове масло, сіль, перець, потроху додаємо гірчицю.

Ковбасна паста – м'ясорубкою подрібнюємо ковбасу, зварене круто яйце, сир, вершкове масло, додаємо перець, сіль, потроху, пробуючи, не переборщити б – гірчицю.

За допомогою м'ясорубки ж можна зробити рибну пасту. Її складові – тріска або минтай гарячого копчення, сир, рослинне масло, гірчиця.

Куряча паста – в неї, крім сиру, кладуться куряче філе, дрібно рубана зелень петрушки, вершкове масло.

Я навмисно не беруся вказувати тут дозування тих чи інших компонентів. Трохи більше того чи іншого продукту – і змінюється смак пасти, інший раз – докорінно. Можливість варіацій спонукає ставитися до справи з вигадкою, шукати, творити!

Важливо лише мати на увазі кілька моментів. Більшість таких паст для ранкового споживання можна зробити ввечері – і за сніданком залишається лише намазати на хліб. Ці пасти годяться і для гарячих бутербродів.

То була ранкова їжа. Почати з такого бутербродики день – значить, зарядити себе енергією мало не до трьох годин.

Намазувати пасти можна на звичайний білий хліб – це черговий варіант, буденний такий. Можна використовувати хліб, так би мовити, екзотичний – лаваш, наприклад. Святковий варіант – коли замість скибок хліба використовують воловани, тарталетки.

На дні народження однієї з подруг я побачила, як у якості основи для подібного бутерброда використовують круглі чіпсин. Цікаво вийшло, красиво і смачно. Тільки, як я зрозуміла, треба мати на увазі: паста не повинна бути «мокрою».

Наостанок ще один рецепт. Паста це чи ні – не візьмуся сказати. Сир треба натерти, змішати з дрібно нарізаним кропом, намазати на хліб і сунути в грубку. Коли моя бабуся їсть такі гарячі бутерброди, вона завжди починає розповідати про зелений сир, який у давнину був популярний. Що це таке – я не знаю, пробувати не доводилося, в магазинах не бачила.

Тільки не смійтеся! На озброєнні в мене м'ясорубка – старовинна, механічна, як і терка. Начебто архаїзм, начебто треба переходити на електричні кухонні прилади. Але про перехід думаєш, тільки коли миєш цю жахливу залізяку. А потім зробиш бутербродики, з'їж – і думи про перехід забуваються …

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *