Якби хліб та квас, так і все у нас!

Якби хліб та квас, так і все у нас! Наш народ настільки втомився від затяжної зими з вітрами і кучугурами, що спекотного літа душа бажає неодмінно і відразу! Немає сил навіть перечекати квітучу весну з томної романтикою і радісними птахами (так що, в її інтересах бути максимально теплою і привітною). Ось єдине, від чого ніяк не можна відмовитися, так це від світлого і самого головного весняного свята – Великодня. З Воскресіння Христова починається новий відлік часу. Зміни у світі навколо, та й у сприйнятті самого світу відчувають все, як віруючі люди, так і далекі від православних канонів.

Ковток ароматного сонця

Але не забуваємо, що ми жадаємо літа, тому «шматочок» його вже можемо «поселити» на святковому великодньому столі. Ну, звичайно ж, мова йде про квас! Свіжому, ароматному, корисному, м-мм … До речі, у наших прапрадідів квас був у пошті круглий рік. Він не втомлювався обдаровувати своїх шанувальників корисними властивостями і взимку, і влітку, і в будні, і в свята. На Русі квас варили переважно в монастирях, різновидів його було безліч, а, як зараз кажуть – енергетична цінність дозволяла кожному доброму християнинові до сивого волосся бути в доброму здоров'ї!

Джерело вітамінів після Великого поста

На святковому столі в світле неділю квасу саме місце! Квас багатий на вітаміни групи В, а також кальцій, магній, фосфор, безліч мікроелементів і амінокислот, зокрема – незамінних, які перейшли у напій із солоду. Квас благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт та покращує обмін речовин. До того ж доведено – квас підсилює імунітет організму! А це ой як необхідно в розпал весняного авітамінозу. І потім, солодощі, за яку ми так любимо квас, куди корисніше для нашого організму, ніж той же цукор.

Тільки зауважимо, всі лаври віддати квасу натуральному, адже він один володіє вищевикладеними властивостями. Різноманітні ж квасні напої – швидше навпаки – так як це переважно зафарбована газована вода. Якщо є час і бажання, квас можна приготувати навіть самостійно, але якщо з якоїсь причини ви до цього не готові, а по напою родом з дитинства сильно скучили, ретельно вивчіть пропозиції і віддайте перевагу перевіреному квасу. Наприклад, «Квасу Тарас» який проводиться тільки з натурального зернової сировини на основі житнього і ячмінного солоду за традиційною технологією «живого бродіння».

Очолює і прикрашає пасхальну трапезу Великодній хліб. Рецептів приготування пасхальних пасок, напевно, так само багато, як і рецептів доброго квасу у хорошої господині. Але суть у всіх одна: паска є молодшим братом артоса, священного хліба, який кладеться на аналой в перший день Воскресіння на всю Світлу седмицю. Словом артос «квасний хліб» (тобто зійшов) в Євангелії названий хліб, який Христос благословив на Таємній вечері. Паска є також метафорою хліба, розділеного Христом з учнями після свого Воскресіння.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *