Кипарисове ефірне масло

Кипарис являє собою вічнозелене хвойна рослина з сімейства кипарисових. Воно має крону пірамідальної форми, що досягає висоти до 30 м. Росте, головним чином, в північній частині Середземномор'я. У Криму вирощують як декоративна рослина. Застосовують з лікарською метою повністю зрілі шишки.

Кипарисове ефірне масло добувають за допомогою перегонки з водяною парою плодів (кипарисових горіхів), а також за допомогою гідродістілляціі листя і гілочок. Виробництво особливо розвинене у Франції та Італії. Ефірне масло є прозорою рідиною, яка має смоляний, пряний аромат, до складу якого входять такі речовини, як терпен, пінен, камфен, терпінеол, а також різні кислоти.

У одних народів кипарис з незапам'ятних часів вважався деревом смутку, печалі, смерті, а в інших – символом юності, витонченості і височини. Деревину кипариса називали вічною, тому що вона не піддається гниттю. Саме з цієї причини знатних римлян і греків хоронили в кипарисових трунах. Отримується з молодих пагонів кипарисове ефірне масло використовували для просочення папірусів, пергаменту і полотняних пов'язок, в яких закутували мумії, а також вживали в складних рецептах для муміфікування.

Смолами кипариса виліковували рани і виразки. Ефірне масло кипариса згубно діє на велику кількість захворювань ряд хвороботворних бактерій. Сприяє евакуації слизових виділень при застуді, грипі, бронхіті, усуває спазми шлунково-кишкового тракту, гикавку. Є кровоспинну засобом, сприяє розсмоктуванню гематом. У масажних сумішах допомагає зміцнити стінки судин.

Народна і практична медицина застосовує препарати кипариса для лікування геморою, варикозного розширення вен, розлади функції яєчників (при маткових кровотечах), клімактеричному періоді, нетриманні сечі, грипі, спазмах, дратівливості, пітливості ніг. Ефірне масло кипариса використовують в ароматерапії при лікуванні бронхолегеневих хвороб, а також у проведенні профілактичних сеансів у весняному та осінньому періодах.

У косметичних цілях масло кипариса є чудовим засобом для жирної шкіри, а також для шкіри, схильної до подразнення і почервоніння. Запобігає виникненню лупи, випадання волосся. Усуває важкі запахи шкірних виділень.

Слід зазначити, що свіжий, хвойний запах кипариса освітлює свідомість, сприяє зосередженості уваги, охороняє людину від недоброзичливості оточуючих. Дезодорує і очищає повітря в приміщеннях, є хорошим репелентом.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *