Коли в животі «жарко», а в роті гірко. Про печії

Як всі вже, напевно, здогадалися, мова в цій статті піде про печію, яка періодично докучає практично кожному з нас, а деяких людей вона мучить і зовсім постійно.

Цікаво дізнатися, чи варто звертати увагу на печію, чи може вона становити небезпеку для нашого здоров'я або ж це не більше ніж дрібниця.

На жаль, печіння подібного роду не можна залишати без своєї пильної уваги, тому про безпечність в цьому випадку і мови бути не може.

Так що ж собою являє печія?

Про неї може вести мову, коли виникають відчуття печіння у верхній частині живота (або нижньої частини грудної клітки), що доставляють людині дискомфорт.

Якщо ж печія піднімається вище, то збільшується слиновиділення, а в роті з'являється неприємний присмак, який може бути кислим або гірким.

Чим же обумовлений цей процес?

Та елементарним анатомічним пристроєм нашого організму, а тому вдаватися в подробиці ми не станемо.

Краще поговоримо про те, чим печія може бути викликана.

У першу чергу намагайтеся не допускати переїдання, при яких відбувається розтягнення шлунка і, що знаходиться в ньому м'яз, що виконує роль «заслінки», вже не в змозі працювати в повну потужність.

Приблизно таку ж картину можна спостерігати при скупченні газів, наприклад, в результаті вживання газованих напоїв, шипучих вин і т.п., які також сприяють роздування шлунка, що призводить до появи печії.

Тим не менш, викликати її можуть і ті продукти і напої, які раніше «не були помічені в ганьблять зв'язках», серед них можна назвати відварну картоплю, апельсини, кава.

Все залежить від індивідуальних особливостей організму тієї чи іншої людини.

Тому, якщо ви помітили, що поява печії пов'язане у вас безпосередньо з вживанням будь-якого конкретного продукту або страви, то від нього бажано відмовитися або максимально обмежити його присутність у вашому раціоні.

Намагайтеся не допускати присутності в своєму меню і тих продуктів, які сприяють виникненню підвищеного газоутворення, зокрема, мова йде про бобових культурах, молочних продуктах, капусті, житньому хлібі і т.п.

Уникайте вживання насичених м'ясних і рибних бульйонів, смажених страв і продуктів, спецій, а пояснюється подібне обмеження досить просто: усі вони сприяють утворенню більшої кількості шлункового соку.

Трапляється й так, що появою печії, наш організм «посилає нам повідомлення» про те, що з ним не все гаразд, і, найчастіше, в таких випадках мова йде про розвиток гастриту, при якому відбувається розвиток запального процесу слизової оболонки шлунка.

В результаті, вона стає нездатною розтягуватися так само, як це було раніше, що призводить до того, що, після прийому їжі, тиск на шлункові стінки підвищується, і знову у повноцінній роботі м'язи-«заслінки» відбувається збій.

Стати причиною печії здатна і грижа, що вразила стравохідний отвір діафрагми або ж виразка шлунка, або пухлинні процеси.

До речі, пам'ятаєте про те, що при печії можна відчувати ті ж відчуття, які спостерігаються і при недугах серця і нервової системи.

З цієї причини, при появі відчуття печіння в області грудей, слід звернутися до лікаря, щоб їх виключити.

Ну а в укладенні давайте поговоримо про те, яким же є лікування, що допомагає позбутися від печії.

Для початку, намагайтеся щоранку починати з вживання слизових каш, а протягом наступного дня не погано б пожувати по кілька зерен вівса або ячменю, буквально штучок по десять, що утворилася при цьому слину, потрібно глитати, або ж можна просто приймати відвар із зазначених зерен .

Можна скористатися при печії і картопляним соком, який здатний позбавляти від неї, а приймати його слід по одній столовій ложці один-два рази на день за тридцять хвилин до прийому їжі.

Або ж вживайте протягом дня по кілька разів по одній столовій ложці волоських горіхів або мигдалю, попередньо максимально подрібнивши горіхові ядра.

У тому випадку, коли печія пояснюється підвищеною кислотністю шлункового соку, а при цьому, найбільш явною ознакою є присутність білого нальоту на язиці, то на допомогу прийде яєчна шкаралупа, знята з вареного яйця і подрібнена за допомогою кавомолки або стовчена і змішана зі ста п'ятдесятьма мілілітрами кип'яченої холодної води.

Таку суміш рекомендується приймати один раз на день протягом двох тижнів.

Або ж купите в аптеці траву полину гіркого, і одну столову ложку сировини залийте склянкою окропу, нехай настоїться протягом двох годин.

Незадовго перед прийомом їжі випийте чверть склянки отриманого настою, а ще через п'ять хвилин випийте ще й половину склянки настою ромашки аптечної, який готується аналогічно, тобто, одна столова човен сировини заливається склянкою окропу і настоювати той же період часу.

І той і інший настої приймаються одноразово протягом дня, і робиться це до сніданку.

Як відомо, виникнення печії слід очікувати приблизно хвилин через тридцять після прийому їжі, а нахили і лежача поза можуть лише посприяти посиленню її прояви, тому уникайте подібних рухів і "лежання" на дивані після їжі.

Якщо ж ви все-таки не втрималися і прилягли, а печія не забарилася себе чекати, то слід відразу ж піднятися, ковтнути слину і випити води.

Або ж можна скористатися старим народним засобом, а точніше, випити содовий розчин, який чудово справляється з печією, але ось зловживати таким методом все ж не слід, так як подібне «лікування» може закінчитися серйозними порушеннями водно-сольового балансу в організмі.

І запам'ятайте найголовніше: якщо вам доводиться стикатися з печією хоча б раз протягом тижня, то ця обставина підвищує ризик виникнення раку шлунка в цілих вісім разів, погодьтеся, це серйозна підстава для того, щоб відвідати лікаря і усунути проблему вчасно.

У боротьбі з печією можна скористатися і мінералкою, тільки слід правильно вибрати потрібний "варіант".

Та й в цілому важко оцінити ту користь для нашого організму, яку приносить лікування мінеральними водами.

А які конкретно води потрібні в боротьбі з тим чи іншим недугою, залежить від їх хімічного складу, а за детальною консультацією в тому чи іншому випадку слід звернутися до лікаря.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *